Vår recension av kokosolja

Här kommer vår genomgång och recension om bästa kokosoljan. Vi har gått igenom tester, forskning, studier, omdömen, expertbetyg och användarbetyg för att kora den totalt sett bästa produkten.

Nedan finner ni även en faktaguide om vad kokosolja är, var de finns och vad de kan göra för nytt för just dig. Samt bäst i test.

Bästa kokosoljan i vårt test är: svar kommer strax 🙂

kokosolja recension

Kokosolja består till största delen av fett som kommer från kokosnötter. För att utvinna kokosolja pressas den vita frövitan som finns inuti varje kokosnöt. Denna vita massa från frön kallas för kopra och kokosfettet som utvinns från kopra har en fast konsistens men smälter om det kommer i kontakt med temperatur under 25⁰ C. Kokosoljan har många användningsområden och framför allt har den många hälsofrämjande effekter.

Nyttiga syror i kokosoljan

Kokosolja består till stor del av olika fettsyror.  Ungefär 50 % av kokosoljan utgörs av laurinsyra som kan skydda kroppen mot angrepp från bakterier och virus. En annan syra som du hittar i kokosolja är kaprylsyra som har positiva egenskaper på tarmbakterier och motverkar infektioner och har en stärkande effekt på immunförsvaret.  Kaprylsyran har även visat sig vara effektiv vad gäller att motverka svampinfektion som kan uppstå i tarmarna.

Hur och när ska jag använda kokosolja?

Kokosolja kan med fördel blandas i maten eller så kan du ta mellan 2-5 matskedar varje dag separat. Övriga användningsområden:

  • Massageolja
  • I matlagning och bakning
  • Att tillsätta i egentillverkad hudvård och hårinpackning
  • Lindra eksem
  • Mjukgörande kroppslotion
  • Förbättrar sköldkörtelns effekt

Byt gärna ut din vegetabiliska olja mot kokosolja och även din skoputs som oftast innehåller farliga kemikalier kan ersättas med skonsam och naturlig kokosolja. Många väljer att tillverka sina egna hud- och hårvårdsprodukter och kokosolja går utmärkt att använda som bas. Om du önskar lite mer doft på dina egentillverkade hudkrämer kan du till exempel tillsätta lavendel eller doft av rosor. Kokosoljans fettegenskaper passar väldigt bra som smörjmedel på cykelkedjan, i syfte att fräscha upp gjutjärnspannan med samt att olja in träredskap med.

Att välja rätt sorts kokosolja

Det finns flera olika sorters kokosolja och när du handlar kan du välja mellan:

  • Varmpressad
  • Kallpressad
  • Raffinerad/Extraherad

När du använder kokosolja till kroppen får du bäst effekt om du använder dig av kallpressad. Har du möjlighet att köpa en ekologisk kallpressad olivolja får du en ännu bättre olja. Fördelen med att använda sig av kallpressad olivolja är att den har en förmåga att behålla vitaminer som är känsliga för värme samt bevara livsnödvändiga fettsyror. När du letar efter kallpressad kokosolja kan du stöta på namnet virgin kokosolja och detta är exakt samma sak, dvs. en obehandlad kokosolja.

Högt näringsvärde

Kokosolja är som vi redan nämnt väldigt rik på fettsyror. 100 gram kokosolja innehåller 100 gram fett som är fördelat på 86,5 gram mättat fett varav 58 gram är MCT (medellånga mättade fettsyror) och är fritt från kolhydrater, protein eller salt i kokosolja. En matsked kokosolja motsvarar ungefär 12 gram och du kan äta upp till 5 matskedar per dag.

Sammanfattningsvis är kokosolja en olja som förtjänar en plats i vår vardag tack vare dess fantastiska hälsofrämjande effekter och många användningsområden. Naturligt producerad kokosolja är ett hälsosamt och bra miljöval för dig som vill minska användandet av kemikalier och ge kroppen förutsättningar att stå emot virus, infektioner och andra ovälkomna hälsotillstånd.

Detta var vår recension av kokosolja – bästa kokosoljan hittar du längre upp på sidan, lycka till.

Läs gärna mer om nyttiga oljor som dessa:

Recension av bästa fiskolja

Recension av bästa linfröolja

Recension av bästa MCT-olja

Källor för dig som vill läsa mer om kokosolja

Kategorier: Olja

David Svensson

Har i grunden en utbildning inom matlagning och nutrition. Stort intresse för träning och hälsokost. Arbetar som PT och kostrådgivare sedan flera år tillbaka.