Vår recension av Svartkumminolja

Svartkumminolja har använts i tusentals år och har cellförnyande, antivirala, antioxidanta, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Det finns många områden som den ger fördelar åt som ni kan läsa om längre ner i denna artikel. 

Oljan fungerar både för invärtes och utvärtes bruk. Den används främst för dess allmännyttiga funktioner. Vill du hitta bästa svartkumminolja har du kommit rätt. Läs vår recension och test där vi har sett till att hitta den bästa oljan för dig. 

Testvinnare i vår recension av Svartkumminolja:

Vi har utsett Healthwells kallpressade svartkumminolja till vinnare i vårt test. Detta grundar vi på vår testpanels omdömen där denna produkt fick högst betyg i flest delområden och var etta hos 9 av 10 testare. Även recensioner och kundomdömen som vi har tagit del av har denna produkt högt. Kommentarer är exempelvis ”Fin konsistens och god smak”, ”lugnar min mage” ”bäst, använder på hela kroppen”.

testvinnare halsokost24 healthwell svartkumminolja

Fördelar med denna produkt:

 • Ekologisk och certifierad
 • Kallpressad, varsamt framtagen utan tillsatser
 • Rik på Omega-6
 • Bra pris
 • Höga testbetyg

En testvinnare helt enkelt! Den kan med fördel köpas hos någon av dessa online butiker, gå via denna länk för aktuellt erbjudande:

» Svensk Hälsokost – Svartkumminolja

» Svenskt Kosttillskott – Svartkumminolja

Vad är svartkumminolja?

Charnushka, kalonji och svartkummin är alla namn för samma växt nämligen Nigella Sativa. Växten är en ettårig ört med små fjäderlika, grågröna blad och på toppen av stjälken finns det små stjärnformade blommor. Själva frukten består av en rund kapsel som innehåller små svarta frön och det är från dessa som olja utvinns. 

Fröna från växten har använts inom traditionell medicin i tusentals år. Oljan innehåller en härlig kombination av antioxidanter, fuktgivande och antiinflammatoriska egenskaper.  

Oljan används för sina hälsobringande egenskaper men är även en matlagningsolja. Den destillerade oljan kan användas som smaksättare i bakverk och sötsaker. 

Vilka fördelar finns med svartkumminolja? 

Det finns mycket forskning kring just svartkummin och dess egenskaper och effekter dock finns det mer forskning att göra. En av de äldsta användningsområdena av svartkumminfrö var att minska magbesvär. 

Kumminolja har cellförnyande, antivirala, antioxidanta, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Det är en energigivande olja som ökar vitalitet, främjar matsmältningen, lugnar nervsystemet och tros vara bra för gasbildning och förstoppning. 

Det finns inte så mycket enhetlig forskning kring ämnet men svartkumminolja har används långt bak i tiden för många olika åkommor. Några exempel är: 

 • Balanserar blodtrycket
 • Halsbesvär
 • Lindra allergier och astma
 • Mag- och tarmhälsa
 • Motverka kramp
 • Motverka parasiter
 • Muskelvärk
 • Njur- och gallsten
 • Uppiggande
 • Virushämmande
 • Vätskedrivande
 • Öka immunförsvaret

Vanligaste användningsområdet av svartkumminolja är som allmänt stärkande. Den är även mycket omtyckt för att vårda hårbotten och huden. Dess antiseptiska förmågor gör den även populär att använda mot akne samt för att hålla huden ung och spänstig.

Hår: Svartkumminoljan har visat sig kunna förhindra håravfall. Det är dock inte helt klarlagt hur men sannolikt är att den har flera egenskaper som tillsammans är gynnsamma för produktionen av hår. Dessutom är de antioxidativa egenskaperna bra för både hår och hårbotten.

Hud: Oljan kan göra under för problemhud. Den kan hjälpa till vid eksem, akne, flagnande hud och svamp. Den kan även användas för att lugna irriterad hud som exempelvis solsveda.

Matsmältning och diabetes: Oljan har förmåga att sänka nivåerna av glukos. Genom regelbundet intag av oljan minskar risken att drabbas av diabetes. Den är även bra för dig som vill gå ner i vikt eftersom oljan stabiliserar nivåerna av glukos i blod, sänker kolesterolvärdet samtidigt som den stabiliserar aptiten. Det har gjorts studier som visar positiva effekter när det kommer till viktminskning.  

Näringsämnen i svartkumminolja

Svartkumminoljan utvinns ur fröet och ger en olja som är rik på många näringsämnen och några av dem är: 

 • Omättade fettsyror: Oljan är rik på fettsyrorna omega 3 och omega 6. Omättade fetter har en fördelaktig effekt på hjärt- och kärlsjukdomar och är generellt sett bra för hälsan. Du hittar främst omättade fetter i fet fisk och växtfetter.
 • B – vitamin: Oljan innehåller rikliga mängder av olika typer av B-vitamin. Dessa är gynnsamma för nervsystemet och är bra för allmänhälsan. De är även viktiga för hår, hud och naglar. 
 • Andra vitaminer: E-vitamin är en stark antioxidant som stärker immunförsvaret. A- vitamin är bra på att skydda huden mot yttre påfrestningar såsom kyla, vind, luftföroreningar och sol.
 • Mineraler: Är viktiga för hälsan. Tillsammans med vitaminer är de viktiga för cellernas funktion. 
 • Antioxidanter: Skyddar kroppen mot yttre påfrestningar som sliter på kroppen både invärtes och utvärtes. De skyddar oss även från infektioner och sjukdomar.
näringsämnen i svart kumminolja

Dosering

Några enstaka droppar per dag räcker för att du ska få i dig en tillräcklig mängd av näringsämnena. Ska du använda den till hudvård är det bra om du testar en droppe mot huden innan för att kontrollera att du inte får någon reaktion. 

Du kan även spä ut oljan i krämer om du använde den till hudvård. Det är viktigt att konsumera oljan enligt anvisningarna, det gäller både för invärtes och utvärtes användning.

Vill du inte använd flytande olja finns det även kapslar. 

Biverkningar

Svartkumminoljan kan ha utrensande egenskaper av toxiner. Det innebär att vid en överdriven konsumtion kan symptom som huvudvärk eller illamående uppstå. De som har känslig hud eller kontaktallergier kan reagera på svartkumminolja mot huden. 

Oljan har också en laxerande verkan och vid för stort intag kan det innebära illamående eller diarré. 

Köpguide – Hitta bästa svartkumminolja

När du letar efter den bästa svartkumminoljan finns det några faktorer att tänka på. Priset är inte nödvändigtvis en av dessa. Fokusera istället på egenskaperna som den har. 

Ekologisk

Svartkumminfrö växer bra i många klimat och miljöer och har inga uppenbara problem, därför finns det inte heller någon mening med att de ska vara genetisk modifierade. 

Rätt flaska

Vill du köpa olja i flytande form är en rekommendation att undvika plastflaskor. Anledningen är att med tiden kan plastflaskor läcka ut kemikalier i oljan. Köper du en olja i plastförpackning ska du den inte vara äldre än sex månader innan du köper den. Väljer du istället glasflaska är oljan bättre skyddad. Är glaset gult skyddar den extra bra för exponering av ljus. 

Kallpressad olja

Extrationsprocessen är viktigt. Ett vanligt sätt är att värma upp fröna för att göra oljorna flytande. Ibland tillsätts kemikalier för att hjälpa till med extraktion men det är en skadlig process för både näringsinnehållet och surheten i oljan. Välj kallpressad svartkumminolja som det bästa alternativet.

Fröets ursprung

Svartkumminfrön har olika sammansättningar beroende på var de har växt. Israel och Egypten producerar några av de bästa kvalitetsfrön med höga halter av tymokinon. Är det möjligt så försök att köpa en svartkumminolja som kommer från dessa regioner.

Så utser vi bäst i test 

När vi utser bäst i test har vi bland annat tagit hänsyn till pris, förpackning, odlingsområde och innehåll. Vi har använt oss av en testpanel som har provar produkterna och sedan satt sina betyg. 

Vi har tagit hänsyn till testpanelens betyg men har även tagit recensioner av produkterna i beaktningen. Vi har även tittat på användares omdömen. Oavsett vilken svartkumminolja du väljer från vårt bäst i test, kommer du att få en bra produkt.  

Sammanfattning

Oavsett av vilken anledning som du vill använda svartkumminolja, finns det en för alla. Det är en olja med många bra egenskaper och används för sina sina hälsobringande egenskaper. Oljan har använts i tusentals år för olika åkommor. 

Några saker som oljan är bra för är hud, hår, viktminskning, matsmältning och många andra områden. Det finns några faktorer att tänka på när du ska välja olja men främst ska du välja en kallpressad olja. Andra faktorer att titta på är förpackning, innehåll och fröets ursprung. 

Vi hoppas att vår recension ska hjälpa dig att hitta bästa svartkumminoljan 

Detta var vår recension av svartkumminolja – bästa svartkumminolja från vårt test hittar du längre upp på sidan, lycka till.

Läs gärna mer om nyttiga oljor som dessa:

Recension av bästa kokosolja

Recension av bästa fiskolja

Recension av bästa linfröolja

Källor för dig som vill läsa mer om mct-olja

Kategorier: Olja

David Svensson

Har i grunden en utbildning inom matlagning och nutrition. Stort intresse för träning och hälsokost. Arbetar som PT och kostrådgivare sedan flera år tillbaka.